Kabeljauw

De kabeljauw

kabeljauw

Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Vroeger mocht de benaming ‘Kabeljauw’ pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt ‘gul’ genoemd. De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang. (bron: wikipedia)

Kabeljauw als consumentenproduct

Per 100 gram:

344 kJ
82 kCal,
1 g vet,
18 g eiwit

Er wordt erg veel Kabeljauw verkocht aan consumenten. Al deze Kabeljauw wordt op zijn beurt weer in vele verschillende smaken en vormen verkocht. Meestal gewoon vers, gefileerd en gesneden. Maar lang niet altijd, hieronder een overzicht van de Kabeljauw producten.

Kabeljauw producten
Stokvis: De Kabeljauw wordt na het vangen schoongemaakt. Hierna wordt de vis vroeger in de openlucht opgehangen met de rug naar het zuiden, dit in verband met de richting van de neerslag in het regenseizoen. Na ongeveer 1 seizoen is de Kabeljauw ongeveer 40% vocht verloren, waardoor deze mooi stevig is. Tevens is de Kabeljauw stokvis nu erg goed te bewaren. 90% van de stokvis wordt verkocht in Italiƫ.

Kibbeling: De verse Kabeljauw wordt in stukjes gesneden en door een bierbeslag gemengd. Dit beslag kan gefrituurd worden en bevat heerlijke Kibbeling kruiden. Na het frituren is de Kibbeling heerlijk kruidig en goud/bruin.

Klipvis: Dit is een gezouten en gedroogde Kabeljauw, ook wel Bakkeljauw genoemd. Deze techniek is ontstaan door mensen welke vroeger de Kabeljauw langer wouden bewaren. De Kabeljauw werd3 weken lang onder druk in vaten met zout bewaard. Na deze 3 weken werd de Kabeljauw op de klippen te drogen gelegd, vandaar de naam Klipvis. Vandaag de dag wordt de Klipvis in geventileerde hallen gedroogd. De Kabeljauw verliest tijdens dit proces 60% van zijn vocht.

Vers: Natuurlijk vers. Ook is het moeilijk om er zeker van te zijn dat bijvoorbeeld Klipvis, echt Kabeljauw is. Verse Kabeljauw wordt enorm vaak gemaakt. Deze heerlijke stevige witvis heeft een erg delicate aromatische en stevig vlees.

Van de Kabeljauw wordt bijna al het vlees gebruikt. Een kabeljauw bevat:

Tongetjes: Dit is voor vele mensen een delicatesse. De Kabeljauwtong wordt gefrituurd waardoor de zachte toch een heerlijk krokant goud/bruin korstje krijgt.
De lever: Deze wordt gebruikt om levertraan van te maken.
De ingewanden: Deze worden verwerkt tot mestvoer voor de pelsdierfokkerij.
De wangen: De wangen zijn net als de Kabeljauw tongen een echte delicatesse. De Kabeljauw wangen worden vaak gepocheerd.